Logo Web

Verdeler van alcoholtesters en drugstesten voor professionelen en particulieren

Wetgeving alcoholcontroles

Wat zegt de wet?
Voor alle duidelijkheid: drinken en rijden gaan moeilijk samen. Maar! De wet verbiedt het niet. U mag dus drinken, maar niet te veel. Een alcoholtest biedt uitsluitsel: u weet meteen of u te veel op hebt of niet.

Hebt u gedronken? Dan meet men de alcohol in uw bloed en in de lucht die u uitademt. De wet schrijft voor dat u maximaal 0,5 promille alcohol in het bloed mag hebben. Voor uitgeademde lucht geldt 0,22 mg/l. Hebt u er meer, dan bent u strafbaar.

Ademtest
Eerst wordt u gevraagd om te blazen in een elektronisch ademtest-toestel. Dit geeft aan of u al dan niet strafbaar bent. Al wat u moet doen, is stevig en lang genoeg in het toestel blazen. Todat de agent zegt dat u mag stoppen. Verschijnt er safe, dan is er niets aan de hand. Bent u unsafe, dan zal een ademanalysator dit moeten bevestigen en bepalen hoeveel u op hebt. 

Kwartiertje wachten of niet?
Zo’n ademtest kunt u in principe niet weigeren. Wel hebt u recht op een kwartier uitstel. Maar de vraagt blijft of dit in uw voordeel is. Het heeft enkel zin als u het kwartier ervoor nog gedronken hebt. En dus mogelijk nog mondalcohol blaast. 

Sterker nog, het kan zelfs in uw nadeel werken. Want misschien is nog niet alle alcohol opgenomen in uw bloed. Gevolg: het promillage kan in dat bewuste kwartier nog stijgen.

Sinds 1 juli 2014 mag de politie ook gebruik maken van zgn. sampling- of screeningtoestellen, ook wel snuffeltoestel genoemd. Hierbij blaas je niet door een mondstuk maar vanop korte afstand door een soort trechtertje. Al na 2, 3 seconden weet het toestel of je iets gedronken hebt en volgt een nieuwe -nauwkeuriger- test.

Testresultaten

  • Hebt u minder dan 0,22 mg/l? U mag gerust verder rijden.
  • Tussen de 0,22 en 0,35 mg/l oftewel 0,5 en 0,8 promille? U krijgt meteen een tijdelijk rijverbod van drie uur.
  • Boven de 0,35 mg/l krijgt u een rijverbod van zes uur. Na die zes uur wordt u gevraagd een nieuwe ademtest of ademanalyse af te leveren. Is die nog steeds positief? Dan krijgt u opnieuw drie tot zes uur rijverbod. 

Een ademtest, -analyse of bloedproef weigeren kunt u niet. Weigert u toch, dan wordt u als positief beschouwd. En u krijgt meteen een rijverbod van zes uur.

Rijden onder invloed: een dure grap
Te veel gedronken betekent niet enkel een rijverbod. U betaalt ook een boete en die bedragen kunnen behoorlijk aantikken. Pintje te veel en u hebt mogelijk meteen 170,- euro aan uw broek. Wat nog kan oplopen tot een maximumbedrag van maar liefst 11.000 euro! Tel daar nog de ellende en kosten bovenop, want u moet uw wagen laten staan én u verliest tijdelijk uw rijbewijs. 

Meer weten? Op de BOB-website vindt u een mooi overzicht van alle boetes en andere straffen.  

Contactgegevens

Alcoline vof
Rijkmakerlaan 9A
2910 Essen
België
Tel.: 03-633.15.35
info@alcoline.be

Vergelijk producten

VERGELIJKING (0)

Reset lijst
Vergelijk Reset lijst