Logo Web

Verdeler van alcoholtesters en drugstesten voor professionelen en particulieren

donderdag, 06 oktober 2016 08:45

3 goede redenen om je alcoholtester te laten nakijken

Geschreven door
kalibratie sticker kalibratie sticker

3 goede redenen om je alcoholtester te laten nakijken

Je hebt – ooit – een alcoholtester gekocht. Weet je nog wanneer? Als er geen onderhoudssticker op kleeft, is het niet altijd duidelijk. Soms blijft een toestel ook langer in de lade liggen dan goed is voor het toestel. Dan is het mogelijk dat er plots “calibration needed” op het scherm verschijnt of dat je vreemde resultaten krijgt.Empty

 

Wat als je alcoholtester ouder is dan zes maanden?

Als je een alcoholtester een maand niet gebruikt, kan de sensor wat verdrogen. Hierdoor zijn de eerste 2-3 resultaten onbetrouwbaar. Als het veel langer dan 2-3 maanden duurt, kan het zelfs nodig zijn om de sensor te vervangen.
 
Alles hangt af van het type toestel:

  • Kostte het minder dan 20 euro? Vergeet het dan maar. Die gadgets zijn onbetrouwbaar en niet geschikt voor kalibratie. Gooi het weg en koop een degelijk toestel.
  • Kostte het 50-100 euro? Dan heeft het waarschijnlijk een goedkope halfgeleider sensor. Deze moet minstens elke zes maanden of elke 200 testen gekalibreerd worden om een zekere betrouwbaarheid te behouden.
  • Kostte het toestel meer dan 100 euro? Dan beschikt het meestal over een duurdere, elektrochemische sensor. De kalibratietermijn ligt dan op 6-12 maanden, of om de 500-1000 testen.
 

Waarom je alcoholtester laten kalibreren?

  1. Het nulpunt verschuift als je de tester gebruikt. Hoe meer tests je uitvoert, hoe groter de verschuiving. Hoge alcoholconcentraties (bv. mondalcohol) versterken dat effect.
  2. De sensorgevoeligheid daalt als je de tester niet gebruikt. De sensor kan verdrogen. De enige remedie: gebruik je tester regelmatig.
  3. De fabrikant of distributeur bepaalt via de gebruiksaanwijzing de uiterlijke termijn voor herkalibratie. Overschrijd je die termijn, dan vervalt de waarborg. 

Meer informatie over de kalibratie van je alcoholtester vind je hier.

Laatst aangepast op donderdag, 06 oktober 2016 08:56

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.