Logo Web

Verdeler van alcoholtesters en drugstesten voor professionelen en particulieren

Wat zijn je rechten bij een alcoholcontrole?

Wodcacontrole

 

Opletten geblazen tijdens het weekend van 16 en 17 januari volgend jaar, want dan plannen de federale en lokale politie een blaasmarathon. In de periode met veel nieuwsjaarsrecepties willen ze zo veel mogelijk alcoholcontroles uitvoeren in één weekend. Maar wat zijn je rechten bij zo’n controle en zijn er hulpmiddeltjes om na een paar pintjes toch negatief te blazen? De app overtreding.be lijst enkele handige weetjes op.

 

Een pintje = een wijntje = een porto = een jenever

Een standaard alcoholisch drankje (uitgeschonken in het juiste glas) bevat altijd ongeveer 10 gram alcohol. Dat geldt voor een gewoon glas wijn, een standaard pintje, een porto, ... Die 10 gram alcohol stemt overeen met 0,2 promille voor een man en 0,3 promille voor een vrouw.

Je lever breekt ongeveer één standaardglas af per 90 minuten. Tien pintjes gedronken? Dan kan het tot 15 uur duren vooraleer je lichaam alle alcohol volledig heeft afgebroken. Na een zware avond kan je dus ook ‘s ochtends nog positief blazen.

Hulpmiddeltjes?

Er bestaan geen hulpmiddeltjes om de afbraak van alcohol in je lichaam te versnellen. Liters water drinken, fondantchocolade of gemalen koffie eten, vlak voor het drinken naar de frituur trekken: niks helpt. Het enige hulpmiddel om niet positief te blazen bij een alcoholcontrole is... minder alcohol drinken.

Hoeveel is te veel?

In België geldt voorlopig nog geen nultolerantie tegenover alcohol in het verkeer. Afhankelijk van wat voor bestuurder je bent, heb je dus een zekere marge: 0.5 promille. Tussen 0,5 promille en 0,8 promille is er sprake van een lichte alcoholintoxicatie. De politie kan je een boete geven van 170 EUR en een rijverbod van 3 uur.

Vanaf 0,8 promille is er sprake van zware alcoholintoxicatie. De boete bedraagt minstens 400 EUR en je moet je voertuig voor minstens 6 uur laten staan. Vanaf 1 promille bedraagt de boete 550 EUR, vanaf 1,14 promille bedraagt de boete zelfs 1.200 EUR. Wie meer blaast dan 1,48 promille wordt gedagvaard voor de politierechtbank.

Opgelet: de regels gelden niet alleen voor auto’s of motors, maar ook op de fiets. Ook op de fiets kan de politie je laten blazen. Zit je dronken achter het stuur van je fiets, dan kan je dus ook je rijbewijs voor motor of auto kwijtspelen!

De alcoholcontrole zelf: wat zijn je rechten?

Soms voert de politie eerst een test uit met een alcosensor. Dat is een toestel waar je niet eens in moet blazen. De alcosensor maakt geen deel uit van de alcoholcontrole, maar geeft een eerste indicatie of iemand in het voertuig gedronken heeft. Wanneer de alcosensor niets oplevert, laat de politie je meestal doorrijden.

De echte alcoholcontrole begint met een ademtest. Vóór de ademtest kan je meteen om een wachttijd van 15 minuten vragen. De ademtest geeft een idee of je gedronken hebt of niet. De politie moet je het resultaat tonen én luidop voorlezen. Een S (safe) betekent dat je mag doorrijden. Een A (alarm) of P (positief) betekent dat je teveel gedronken hebt. De politie zal dan ook een ademanalyse van je afnemen.

Weiger je de test, dan wordt dat gelijkgesteld met een P en krijg je een rijverbod van 6 uur. De boete bedraagt minstens 700 EUR.

Blies je een A of een P, dan moet ook een ademanalyse worden uitgevoerd. Deze geeft exact weer hoeveel alcohol er in je lichaam zit. Als er meteen een ademanalyse wordt afgenomen (zonder ademtest), heb je recht op een wachttijd van 15 minuten. De politie moet je trouwens ook meedelen dat je recht hebt op een tweede analyse. Als je kiest voor een tweede analyse en de resultaten verschillen erg veel van elkaar dan moet eventueel zelfs een derde analyse worden uitgevoerd.

Bloedproef

Een bloedproef wordt afgenomen wanneer de ademtest en de ademanalyse onmogelijk zijn of wanneer je er zelf om vraagt. Ze kan enkel worden afgenomen door een dokter. Maximaal 14 dagen na de vaststelling moet de politie je een kopie van het PV toesturen.

Bron: Nieuwsblad.be - 06/11/15, overtreding.be

 
 
 

Contactgegevens

Alcoline vof
Rijkmakerlaan 9A
2910 Essen
België
Tel.: 03-633.15.35
info@alcoline.be

Vergelijk producten

VERGELIJKING (0)

Reset lijst
Vergelijk Reset lijst