Logo Web

Verdeler van alcoholtesters en drugstesten voor professionelen en particulieren

Waarom een alcoholtester kopen?

Feiten en cijfers

Werk en Beroep
Het aantal probleemdrinkers onder de beroepsbevolking wordt geschat op 5 à 10%
Werknemers met een alcoholprobleem presteren maar 75% van hun salaris!
10- à 30% van de ernstige bedrijfsongevallen hebben te maken met alcohol.
60% van de bedrijfsproblemen die voortkomen uit alcoholgebruik worden niet veroorzaakt door zwakke drinkers maar juist door degenen die occasioneel te veel drinken.
2,2 miljard euro = de geschatte totale kost van alcohol voor het bedrijfsleven in België.
Ziekteverzuim of afwezigheid op het werk liggen 2 tot 4 keer hoger bij mensen met drankproblemen.


België
In 1990 dronk de Belg gemiddeld 9,9 liter pure alcohol. In 2003 was dit 8,8 liter. Het totale alcoholgebruik daalt, maar alcohol blijft het meest gebruikte genotmiddel in België.
Op basis van twee onderzoeken, namelijk de gezondheidsenquête en het huishoudbudgetonderzoek, concluderen de onderzoekers dat er in België tussen 4,5 en de 6,8 % probleemdrinkers zijn ofwel tussen de 378.000 en 568.000 personen.
In verhouding komt het grootste aantal problematische alcoholgebruikers voor in de leeftijdsgroep 55-64 jaar.
Onderzoek uit 2005 toont aan dat zeven op de tien leerlingen in het secundair onderwijs het afgelopen jaar alcohol dronken. Van alle alcoholische dranken is bier het meest populair: ruim de helft van de leerlingen dronk het voorbije jaar bier, één op vijf deed dit minstens één keer per week.

Nederland
In 2003 dronk elke Nederlander gemiddeld 78,7 liter bier, 19,6 liter wijn en 5 liter gedistilleerd. In totaal 8 liter pure alcohol per persoon per jaar.
9% van de Nederlandse bevolking vanaf 15 jaar en ouder heeft problemen door of met het eigen alcoholgebruik. Dit zijn ruim 1,1 miljoen mensen! Hiervan zijn 325.000 mensen verslaafd aan alcohol.
Jaarlijks ontvangen ongeveer 13.000 personen spoedeisende hulp in een ziekenhuis voor ongevallenletsel, waarbij alcohol een rol speelt.
Uit onderzoek van het Trimbos-instituut blijkt dat scholieren steeds meer en op steeds jongere leeftijd gaan drinken. Onderzoek van het NIGZ laat zien dat een kwart van de jongens tussen de 15 en 25 jaar excessief drinkt.
Bij uitgaande jongeren drinkt 57% van de jongens en 16% van de meiden tijdens het stappen gemiddeld meer dan 10 glazen alcohol ("binge-drinking"). Ook is 33% van de jongens en 14% van de meiden regelmatig dronken of aangeschoten. De alcoholproblemen van jongeren ontstaan vooral door het ongeremd doordrinken in drinksituaties en door het drinken in situaties waarin men eigenlijk helemaal geen alcohol zou moeten drinken (zoals in het verkeer).
De laatste jaren verkeert in weekendnachten tussen de 4 en 4,5% van de automobilisten in Nederland onder invloed van alcohol. Als gevolg daarvan vallen er jaarlijks 250 doden en 3,500 ernstig gewonden.

Internationaal
In de Europese landen is het alcoholgebruik het hoogste ter wereld. Gemiddeld wordt in de Europese Unie per inwoner 10,5 liter pure alcohol per jaar gedronken. De hoogste gemiddelde consumptie wordt in 2003 gemeten in Luxemburg, Hongarije en Tsjechië (resp. 12,6 - 11,4 - 11,0 liter pure alcohol per jaar), de laagste in Zweden en Noorwegen (resp. 4,9 en 4,4 liter pure alcohol per jaar.

Wist je dat ... ... op het ogenblik dat je dit leest ongeveer 40 miljoen mensen dronken zijn.

Contactgegevens

Alcoline vof
Rijkmakerlaan 9A
2910 Essen
België
Tel.: 03-633.15.35
info@alcoline.be

Vergelijk producten

VERGELIJKING (0)

Reset lijst
Vergelijk Reset lijst