Logo Web

Verdeler van alcoholtesters en drugstesten voor professionelen en particulieren

Waarom een alcoholtester kopen?

Feiten en fabels

DE FABELS

1. Wijn na bier is plezier, bier na wijn is venijn!
2. Alcohol is goed tegen de dorst.
3. Van koffie wordt je nuchter.
4. Alcohol is een goede slaapmuts.
5. Een glas bruin bier is goed voor de borstvoeding.
6. Alcohol helpt tegen stress.
7. Alcohol warmt je op.
8. Als je door een rietje drinkt, raak je sneller dronken.
9. Alcohol is een harddrug.

EN DE FEITEN

1. Wijn na bier is plezier, bier na wijn is venijn.
Fout. Het mengen van verschillende soorten alcohol kan je inderdaad misselijk maken. Maar de volgorde heeft geen belang.

2. Alcohol is goed tegen de dorst.
Fout. Alcohol stimuleert alleen de nieren, zodat er meer vocht wordt afgescheiden dan opgenomen. Bij te veel alcohol is de bekende nadorst daar het gevolg van

3. Van koffie wordt je nuchter.
Fout. De lever heeft anderhalf uur nodig om 1 glas alcohol af te breken. En koffie verandert daar niets aan. Ook andere lapmiddeltjes zoals haring eten, een luchtje scheppen, een rondje lopen - het helpt niets.

4. Alcohol is een goede slaapmuts.
Fout. Alcohol kan helpen om in te slapen, maar veroorzaakt ook slaapstoornissen: je slaap is minder diep, je wordt sneller wakker.

5. Een glas bruin bier is goed voor de borstvoeding.
Fout. Het feit dat bruin bier vitamine B bevat, is echt geen reden om tijdens de borstvoedingsperiode bruin bier te drinken. En het argument dat je van alcohol drinken rustig wordt (wat dan weer goed is voor de melkproductie en de borstvoeding), is ook niet afdoende. Alcohol komt immers via de moedermelk bij de baby terecht en dat is slecht voor de ontwikkeling. Bovendien wordt het kindje slaperig van alcohol waardoor het niet meer genoeg drinkt.

6. Alcohol helpt tegen stress.
Fout. Alcohol verdooft alleen tijdelijk en het neemt de oorzaken van stress niet weg. En bij regelmatig gebruik heb je steeds meer alcohol nodig. Wat dan weer de stress verhoogt.

7. Alcohol warmt je op.
Dat lijkt misschien zo. Mensen drinken alcohol om warm te worden, maar het effect is net omgekeerd. Alcohol doet je lichaamstemperatuur zakken omdat de bloedvaten verwijden. Bovendien voel je minder snel dat je onderkoeld raakt.

8. Als je door een rietje drinkt, raak je sneller dronken.
Juist. Het is heel goed mogelijk dat mensen die bier met een rietje gaan drinken al dronken zijn! Maar er zijn ook fysiologische oorzaken. Bij het drinken met een rietje ontstaan in de mond meer alcoholdampen. Die dampen worden geïnhaleerd in de longen, en worden daar direct in het bloed opgenomen. De alcoholdampen ontstaan door het vacuümzuigen van het rietje, waardoor het kookpunt van alcohol (normaal 79 graden Celsius) wordt verlaagd. Er verdampt daardoor meer alcohol. Bovendien komt het bier in dunne straaltjes in de mond, waardoor het een groter oppervlak heeft dan een grote slok. Ook daardoor verdampt er meer alcohol. Daarnaast zorgt de grotere oppervlakte ervoor dat de koolzuurbelletjes in het bier gemakkelijker vrijkomen. De koolzuurbelletjes kunnen daarbij ook alcoholdamp meenemen uit de vloeistof. Ook kan het harde zuigen aan een rietje duizelingen veroorzaken, en daarmee een gevoel van dronkenschap.
Bron:www.intermediair.nl/kv_artikel.jsp?id=3740
Van alcohol drinken door een rietje word je dus inderdaad eerder dronken. Uiteindelijk maakt het natuurlijk niet veel uit. Je krijgt bij het drinken door een rietje net zoveel alcohol binnen als uit een glas, namelijk 10 gram per consumptie. Het gaat alleen iets sneller. Je lever doet er vervolgens anderhalf uur over om dat ene glas af te breken.
(Bron: Technische Werkwinkel Gezondheidszorg T.U Eindhoven en de alcoholinfolijn).

9. Alcohol is een harddrug
Alcohol is een natuurproduct dat ontstaat door gisting van gerst (bier) of druiven (wijn). Dit natuurlijke gistingsproces stopt bij ongeveer 15% alcohol. Dit wordt zwak alcoholhoudende drank genoemd. Door verhitting en afkoeling van zwakalcoholhoudende drank (distilleren) kunnen hogere alcoholpercentages ontstaan, sterk alcoholhoudende drank.
Bron: www.alcoholinfo.nl/index.cfm?act=esite.tonen&a=2&b=11&c=17

Alcohol wordt door sommige mensen gezien als een harddrug, hoewel deze stof in de meeste landen niet verboden is. Sterker nog, het gebruik van alcoholhoudende drank is diep geworteld in de westerse cultuur. Andere mensen beweren juist dat alcohol geen harddrug is, omdat het niet aan de definitie van een harddrug voldoet, te weten: "Harddrugs zijn drugs waarvan de Nederlandse overheid vindt dat ze een onaanvaardbaar risico met zich meebrengen." Daarnaast staat alcohol in de Opiumwet niet omschreven als een harddrug. Toch voldoet alcohol duidelijk aan de eisen om te classificeren als harddrug. Alcohol is zowel geestelijk als lichamelijk verslavend, en in verhouding veel schadelijker dan bijna alle harddrugs.
Bron: nl.wikipedia.org/wiki/Harddrug

De wet verstaat onder harddrugs onder andere heroïne, cocaïne, amfetamine, LSD en XTC. Harddrugs zijn geplaatst op lijst I van de Opiumwet. Als bijlage bij de Opiumwet zijn twee lijsten opgenomen met illegale middelen. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen middelen met een onaanvaardbaar risico (lijst I) en andere middelen (lijst II).
Bron: www.rijksoverheid.nl

Contactgegevens

Alcoline vof
Rijkmakerlaan 9A
2910 Essen
België
Tel.: 03-633.15.35
info@alcoline.be

Vergelijk producten

VERGELIJKING (0)

Reset lijst
Vergelijk Reset lijst